Drop Down Menus CSS Drop Down Menu Pure CSS Dropdown Menu

7 Σεπ 2013

OUTFIT COMBINATION: Ροζ με Γαλάζιο. Συνδυάστε κι εσείς τα πιο παιδικά χρώματα για cute outfits!Αποχρώσεις διακριτικές, γλυκές που ανήκουν στα παστέλ χρώματα και που γνωρίζουμε πολύ καλά από την παιδική μας ηλικία αφού τις έχουμε συνδέσει με τα δυο φύλλα που ανήκουμε. Ροζ για τα κοριτσάκια, γαλάζιο για τα αγοράκια! 
Όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι πριν κάποια χρόνια το γαλάζιο το φορούσαν στα κοριτσάκια και το ροζ στα αγοράκια?
Συγκεκριμένα έως τις αρχές του 1900 το χρώμα που προτιμούσαν για να ντύνουν τα παιδιά τους ήταν το λευκό. Λίγο μετά στη δυτική Ευρώπη αυτό άλλαξε και στο παιχνίδι μπήκε το γαλάζιο, ως πρόταση και για τα δυο φύλα, αφού το συγκεκριμένο χρώμα έφερε κύρος και σοφία λόγω του ότι συνδεόταν με την Παναγία, από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια.
Βέβαια στην Αμερική προτιμούσαν ακόμη το λευκό χρώμα και για τα δυο φύλα.
Η αλλαγή ήρθε όταν την δεκαετία του ’20 το δημοφιλές αμερικανικό γυναικείο περιοδικό “Ladies Home Journal” βάλθηκε να αλλάξει σε όλους γνώμη δηλώνοντας ότι το ροζ πρέπει να φοριέται μόνο στα αγοράκια -λόγω του ότι δημιουργείται από το αποφασιστικό και έντονο κόκκινο- και το γαλάζιο ως πιο φίνο και εκλεπτυσμένο χρώμα στα κοριτσάκια.
Μάλιστα γύρω στο 1921 το “Γυναικείο ινστιτούτο για την οικιακή οικονομία” (Womens institute for domestic science) στην Πενσυλβανία έδωσε την έγκριση του για την συγκεκριμένη πρόταση κάνοντας τα δύο χρώματα να ανήκουν κάπου συγκεκριμένα.
Φυσικά υπήρχαν κι αυτοί που δεν πίστευαν οτι το χρώμα ανήκει σε κάποιο φύλο, αλλα στο ότι το γαλάζιο έπρεπε να φοριέται από όσους/όσες έχουν γαλάζια μάτια και το ροζ από αυτούς που έχουν καστανά.
Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ‘40 οι γυναίκες άλλαξαν και πάλι χρώμα στα ρούχα των μωρών τους, αφού πλέον η μόδα πρόσταζε τα σημερινά δεδομένα, γαλάζιο για τα αγοράκια και ροζ για τα κοριτσάκια.
Μάλιστα το ροζ συνδέθηκε τόσο στενά με τη θηλυκότητα όπου όταν ένα αγόρι ή ένας άντρας το φορούσε έπαυε να είναι απλά ένα χρώμα και γινόταν προσωπική έκφραση χωρίς αισθητική.
Φυσικά οι αλλαγές δεν σταμάτησαν εκεί αφού τις δεκαετίες  του ‘60 και ‘70 με τον φεμινισμό να εξαπλώνεται οι γυναίκες σταμάτησαν να ντύνουν τα μώρα τους με χρώμα που δήλωνε το φύλο, αφού πίστευαν στην ισότητα και φυσικά στο ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζει κάποιος από το χρώμα των ρούχων του, κάνοντας να ξαναγυρίσει στη μόδα το λευκό.
Αυτό όμως που τελικά καθιερώθηκε ήταν φυσικά αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα!
Pink for the ladies blue for the boys!  
Κι αυτό λόγω του προγεννητικού έλεγχου του φύλου του παιδιού, που έκανε εμπορους να θησαυρίσουν και φίλους συγγενείς και γονείς και επιλέγουν πλέον τα ρούχα τα έπιπλα και τα δώρα βάσει χρώματος.
Πλέον λοιπόν το ροζ ανήκει στα κορίτσια-γυναικες και το μπλε στα αγόρια-άντρες.
Μάλιστα το ροζ συνεχίζει να είναι στενά συνδεδεμένο με την θηλυκότητα και με το γυναικείο φύλο αφού ακόμα και σήμερα δύσκολα κάποιος άντρας θα δεχτεί να βάλει ροζ στο ντύσιμο του. 
Φυσικά δε συμφωνώ αφού τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, κι έτσι ένα ωραίο διακριτικό ροζ παντελόνι μπορεί να υποστηριχτεί θαυμάσια και από έναν άντρα. Πιστεύω ότι το ροζ πρέπει να απαγορεύεται στους άντρες μόνο ως χρώμα διακόσμησης σπιτιού ή ακόμα και ως αξεσουάρ ντυσίματος (τσάντα παπούτσια φουλάρι ακόμα και παλτό-καπαρντίνα).

 


Αλλά φυσικά εμείς δεν έχουμε κανέναν περιορισμό στο να φοράμε όποιο χρώμα θέλουμε συνδυασμένο ποικιλοτρόπως! 
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί να μην “παντρέψουμε” τα πιο παιδικά χρώματα? 
Αφού και τα δυο ανήκουν στις παστέλ αποχρώσεις, που σημαίνει όλα ταιριάζουν με όλα δίνοντας πολύ γλυκά outfits!
Φυσικά αν σκέπτεστε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ μωρουδιστικο μπορείτε πάντα να τα φορέσετε μαζί με άλλα χρώματα όπως γκρι, σκούρο μπλε, μαύρο, λευκό ή και να αντικαταστήσετε το μπλε με ένα ανοιχτόχρωμο jean!
Επίσης μπορείτε να σκουρύνετε λίγο το ντύσιμο αλλάζοντας το γαλάζιο με μπλε κρατώντας όμως το ανοιχτό ροζ, αφού επίσης δένουν πολύ ωραία χαρίζοντας μας ενδιαφέροντα outfits και λιγότερο “bebe”!


3 σχόλια :

Claire D. T είπε...

Χαχαχ μα ροζ στα αγοράκια?? χαχαχ
Πέρα από την πλάκα, το να ορίζουμε το τι θα φοράμε ανάλογα το φύλο δεν ισχύει εδώ και πολύ καιρό!! Ένα ροζ πουκάμισο αρκεί για μια όμορφη εμφάνιση ενός άντρα όπως και σε μια γυναίκα ένα γαλάζιο σακάκι.. :)

Ανώνυμος είπε...

το ένα καλύτερο από το άλλο.
έχω σκάσει που δεν έχω ούτε ένα
μαρία κ

Πόπη Δ. είπε...

Απόλυτα άψογο άρθρο! Και πόσο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ! ¨Εμαθα πράγματα που δεν τα γνώριζα καν! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΡΑΝΙΑ!!!